Indean Ocean Travel Indean Ocean Travel Indean Ocean Travel
La Réunion
Mauritius
Seychellen

Hoofdpagina Algemeen Informatie Accomodaties Prijzen
Duiken Golf Huwelijk Links Contact Zoeken FAQ
Home >

DUIKEN OP MAURITIUS

Algemeen

Mauritius is een eiland in de Indische Oceaan. Het weer is subtropisch, met een luchttemperatuur langs de kust rond de 25° Celsius overdag. Gedurende de zomer kan de temperatuur stijgen naar de 30° Celsius.

De watertemperatuur varieert tussen de 20 en 30 graden Celsius, afhankelijk van het seizoen en de duiklocatie.

Mauritius is voor duikers een bekende locatie en sommige duikers zijn zelfs van mening, dat Mauritius zich kan meten met locaties als de Malediven en de Rode Zee. Het grootste deel van de duikactiviteiten vindt plaats aan de westkust, en buiten het rif. In totaliteit zijn er 200 verschillende soorten van koraal, inclusief de beroemde zwarte koraal. Door het rif is de zee gevuld met uiteenlopende dieren zoals de schildpadden, aal, inktvis, zeekreeft, haaien alsmede een groot aantal van tropische vissen.

Ook is het mogelijk dat u rondom Mauritius walvissen of dolfijnen tegenkomt, wanneer u verder van het rif en dieper gaat duiken.

Duiken in Mauritius is niet alleen beperkt tot de riffen. Mauritius is van origine een vulkanisch land en er zijn heel wat grotten om te ontdekken. Daarnaast treft u onder water honderden wrakken aan, waarvan sommigen teruggaan tot de tijd van de piraten. Een populair wrak voor duikers is de Sirius, een 19e eeuws fregat die na een zeegevecht tegen de Fransen is gezonken. Deze zeeslag vond plaats vlakbij het plaatsje Vieux-Grand-Port. De overwinning van de Fransen op de Engelsen staat zelfs in de Arc de Triumph ingegraveerd.

Duiklocaties bij Mauritius

Wat zijn nu de beste duiklocaties van Mauritius. Dit is sterk afhankelijk van wat u wilt zien. De duikcondities zijn sterk afhankelijk waar u rond het eiland vertoeft.

Bijvoorbeeld, de oostkust is kouder dan de westkust. Toch heeft de oostkust de beste duiklocaties van het eiland. Sommige delen in het zuiden hebben geen rif en zijn dus erg gevaarlijk door de grote golfbrekers. Het westen en het noorden van het eiland hebben recente wrakken die tot zinken zijn gebracht om het leven rondom het rif te promoten. Hieronder treft u een lijst van bekende duiksites aan, die veelal worden gebruikt door Mauritiaanse duikers.

Grotduiken: de 'Kathedraal' bij Flic-en- Flac is waarschijnlijk de meest bekende van de duiklocaties. Het is een interessante klif die 35 meter diep gaat. Op de bodem kunt u een grot binnengaan, die een plafond heeft van 10 meter. De grot wordt veelvuldig bezocht door zeekreeften en scholen van vissen.

Serpent Rank bij Flic-en-Flac moet u echt zien. In elk hoekje treft u wel een aal of een murene aan, sommigen met een lengte van 3 meter. Tevens zult u een hoeveelheid schorpioenen en leeuwvissen zien. Kijk uit voor de steenvis die op de rotsen ligt.

Koraalrif: Rondom het gehele eiland treft u koraalrif aan. Bekende plekjes zijn: Le Morne, Flic-en-Flac en Trou-Aux-Biches. Bij Grand Baie in het noorden is een interessante vulkanisch krater, die vaak bezocht wordt door haaien en roggen.

Wrakken: Sommige wrakken zijn bewust tot zinken gebracht door de Mauritius Marine Conservation Society. Deze wrakken kunnen worden gevonden bij Flic-En-Flac en bij Troux-Aux-Biches. Voorts zijn er nog andere wrakken verspreid rondom het eiland Mauritius, maar een groot deel zijn gebroken.

Snorkelen: een ideale plek om te snorkelen is de lagune bij Flic-En-Flac. Het water reikt op veel plaatsen niet verder dan tot aan de borst. Hou wel in de gaten dat sommige plekken 3 meter diep zijn.

MEEST GESTELDE VRAGEN EN ANTWOORDEN

Wat is de beste tijd om bij Mauritius te duiken?

Van oktober t/m april, omdat het dan zomer is in Mauritius en het water warmer is om te duiken. Gedurende de overige maanden kan ook wel gedoken worden alleen zal het zicht onderwater minder zijn (ook een watertemperatuur van 20 graden Celsius wordt niet door iedereen als aangenaam ervaren). Vergeet niet om het weer op Mauritius te controleren, want gedurende de eerste maanden van het jaar is de kans op een cycloon het grootst. Sommige cyclonen kunnen soms een week aanhouden.

Hoe warm is het zeewater?

Gedurende de Mauritiaanse zomer (december - maart) is de temperatuur tussen de 20 en 30 graden Celsius, gedurende de Mauritiaanse winter (juni - augustus) is veelal een temperatuur van 20 tot 25 graden Celsius heel gewoon. De zee aan de westkust is kalm en warmer. De passaatwinden jagen over de oostkust, waardoor deze kant van Mauritius kouder en ruwer is. De oostkust evenwel kent wel de beste duiklocaties van Mauritius.

Wat treffen we aan zeeleven aan rondom Mauritius?

Verschillende soorten van haaien, barracuda's, tonijn, rode snappers, roggen, alen, walvissen, dolfijnen, schildpadden, alsmede diverse andere soorten vissen zoals inktvissen, krabben, pijlinktvis, leeuwvis. Naast deze vissen en vissoorten treft u eveneens diverse wrakken, grotten, koraalriffen aan.

Bijten de haaien?

Haaien in deze gebieden zijn redelijk tam. De wereldgrootste haai was evenwel in Mauritiaanse wateren gevangen en woog meer dan 600 kg. Gelukkig maar dat dit meer een uitzondering dan een regel is.

Zijn er vissen die giftig zijn?

Ja, namelijk de leeuwvis en de steenvis. Ook kunt u een beet krijgen van een rog als u toevallig verkeerd staat.

Welke duikapparatuur heb ik nodig?

De meeste hotels en duikscholen in Mauritius hebben hun eigen duikuitrusting. Voor de echte duiker raden wij aan om in elk geval het eigen duikpak, de zwemvliezen en duikmasker mee te nemen. Indien u doorgeeft dat u gaat duiken kunt u -ondre bepaalde voorwaarden - 10 kilo extra aan bagage meenemen.

Kan ik een opleiding krijgen om zelf een duiker te worden?

Op Mauritius zijn vele PADI-duikscholen (o.a. Aquarius Diving, Diving World, Nautilus, Paradise Diving Centre) die een volledige PADI-cursus aanbieden. Over het algemeen horen deze duikscholen bij één van de hotels en hebben vlakbij de boothuis van het hotel een eigen locatie.

Deze duikscholen maken wel gebruik van de faciliteiten van het hotel (zwembad e.d) maar werken veelal onafhankelijk en zelfstandig. De meeste duikscholen hebben eerste-hulpfaciliteiten zowel op de boot als ook bij het duikcentrum/in het hotel.

De duikscholen op Mauritius hanteren een maximum diepte van 39 tot 45 meter. Op Mauritius is op het hoofdkantoor van de politie een decompressiekamer.

De meeste duikscholen hanteren een maximum van 3 tot 5 duiken binnen 24 uur. Voorts dient u er rekening mee te houden dat u 24 uur voordat u gaat vliegen niet meer mag duiken.
© Copyright 1990-2023 - INDIAN OCEAN TRAVEL